Det flesta av oss som har skägg vill inte låta det växa helt fritt a la Jultomten, utan vill forma det på olika vis, samt själva bestämma vilka delar av ansikte och hals som ska ha skägg och vilka delar som ska vara slätrakade. För att kunna forma skägget är det bra att ha en skäggtrimmer, och gärna också en särskild skäggsax om skägget är långt. Med en bra skäggtrimmer blir det mycket enklare att trimma kanter och linjer för skägget, inklusive eventuella polisonger. För själva slätrakningen är skäggtrimmern däremot inte ideal.
Vårt tips är att man låter skägget växa ut en bit och sedan gör ett besök hos en riktigt proffsig barberare för att få det trimmat på rätt sätt. En bra barberare kan hjälpa till att skulptera fram ett skägg som inte bara passar dina önskemål vad gäller stil, utan också tar hänsyn till faktorer som din unika ansiktsform och exakta skäggkvalité.
När ditt skägg har blivit trimmat av en bra barberare kan du fortsätta underhålla den formen hemma med hjälp av en skäggtrimmer, och – om behov finnes – en skäggsax.
Det finns många olika skäggtrimmers att välja mellan, i många olika prisklasser. Det går inte att säga vilken som är "bäst" eftersom det varierar beroende på vilka behov man har, och det är inte heller automatiskt så att en dyr skäggtrimmer kommer att hålla längre och trimma bättre än en billigare.
Generellt sett är min rekommendation att man väljer en skäggstrimmer med täta längdinställningar, eftersom det gör det enklare att bygga upp en gradvis form på skägget. Vidare kan det vara praktiskt med ställbar bredd, men personligen tycker jag inte att det är lika viktigt.
Uppsamlingsfunktion för avskuret skägg gör det enklare att städa upp efteråt men påverkar inte själva trimningen.
När man tittar på skäggtrimmers i olika prisklasser kan det vara idé att fundera över vad de kommer att kosta per användning/månad. Om du planerar att fortsätta ha skägg i flera år är det mer motiverat att betala mer för skäggtrimmern, än om du är osäker på hur det ska bli med skägget framöver.
Exempel: Att betala 3 000 kronor för en skäggtrimmer är mycket pengar, men om du bär skägg i tre år efter inköpet och skäggtrimmern håller så länge innebär det att den har tjänat dig i 36 månader, vilket ger en månadskostnad på under 84 kronor/månad. Om du däremot tröttnar på ditt skägg efter bara sex månader blir månadskostnaden 500 kronor/månad. Kanske lite väl saftigt för en temporär "hobby".
Detta innebär dock inte att du som är osäker ska nöja dig med en dålig skäggtrimmer, för en dålig och krånglande skäggtrimmer kan definitivt bidra till att man tröttnar på sitt skägg i förtid och rakar av det trots att man faktiskt fortfarande gillar att ha skägg. Det finns skäggtrimmers som inte är dåliga trots att de är ganska billiga att införskaffa.
Mitt skägg är något jag "använder" dygnet runt, sju dagar i veckan, och planerar att behålla länge, så att införskaffa produkter som gör det enkelt för mig att underhålla mitt skägg känns som väl spenderade pengar för min del. Mina nya fina skidor kommer jag inte alls att använda lika ofta, så där blir prislappen per användningstillfälle betydligt högre. Skidorna har dessutom väldigt låg påverkan på mitt välbefinnande i mitt helt vanliga vardagsliv – till skillnad från till exempel mina favoritsneakers som används flera dagar i veckan och min skäggtrimmer som kontinuerligt håller mitt skägg i fint skick.
Det finns maskiner som marknadsförs som både skäggtrimmer och hårklippare. Risken med att välja en sådan är att man får en dålig kompromiss som varken är särskilt bra för skägg eller för hår. Detta eftersom skägg är så annorlunda än huvudhår, bland annat är skägget kraftigare. Det finns tillverkare som har lyckats lösa detta och erbjuder maskiner som faktiskt är riktigt bra, men man bör vara varsam och välja med omsorg, för det finns många dåliga kompromisser där ute också.
Bra underhåll kan få en skäggtrimmer att hålla mycket längre, så att köpa en skäggtrimmer och sedan inte ta hand om den är att förstöra pengar. Rengör din skäggtrimmer ofta i enlighet med tillverkarens instruktioner. De flesta tillverkare skickar med en rengöringsborste, och för många modeller finns det också en olja som ska appliceras för att hålla trimmern i bra skic.
En skäggtrimmer är inte samma sak som en rakapparat, och man brukar inte kunna få till en bra slätrakning med en skäggtrimmer. Däremot finns det skäggtrimmers som fungerar för den som vill ta ned skägget till skäggstubbsnivå.
Har man ett längre skägg kan en skäggsax vara att föredra framför skäggtrimmern, åtminstone för vissa moment.
Mjuka upp skägget, till exempel genom att rengöra det med ljummet vatten och sedan svepa in det i varma handdukar en stund.
Kamma igenom skägget med ett skäggkamm (en slags grovtandad kamm avsedd för skägg). Obs: Eventuell mustasch kan behöva en mindre grovtandad kamm.
Lyft skäggstrån underifrån med hjälp av en kamm och använd skäggsaxen för att klippa av dem längs med kammen.
Mustaschen brukar vara enklast att klippa genom att kamma den neddåt och sedan klippa i linje med överläppen.