Deprecated: Optional parameter $pages declared before required parameter $blockId is implicitly treated as a required parameter in /chroot/home/rakhyvel/rakhyvel.nu/html/wp-content/plugins/ultimate-post/classes/Functions.php on line 1223

Deprecated: Optional parameter $paginationNav declared before required parameter $blockId is implicitly treated as a required parameter in /chroot/home/rakhyvel/rakhyvel.nu/html/wp-content/plugins/ultimate-post/classes/Functions.php on line 1223

Deprecated: Optional parameter $paginationText declared before required parameter $blockId is implicitly treated as a required parameter in /chroot/home/rakhyvel/rakhyvel.nu/html/wp-content/plugins/ultimate-post/classes/Functions.php on line 1223

Deprecated: Optional parameter $paginationAjax declared before required parameter $blockId is implicitly treated as a required parameter in /chroot/home/rakhyvel/rakhyvel.nu/html/wp-content/plugins/ultimate-post/classes/Functions.php on line 1223

Deprecated: Optional parameter $baseUrl declared before required parameter $blockId is implicitly treated as a required parameter in /chroot/home/rakhyvel/rakhyvel.nu/html/wp-content/plugins/ultimate-post/classes/Functions.php on line 1223
Rakblad | rakhyvelRakblad | rakhyvel

Rakblad

Rakblad är tunna blad av metall med mycket vassa eggar. De är vanligen tillverkade av rostfritt stål, men kan ha en ytbeläggning av till exempel platinum eller teflon.

Det finns flera olika sorters rakblad på marknaden. I en klassisk säkerhetshyvel använder man sig av ett dubbeleggat rakblad, och det samma gäller för shavetten. På systemrakhyvlar, till exempel de från Gillette, byter man istället ut en hel kassett, det vill säga både rakbladen och den lilla plastdosa de sitter i. Systemrakhyvlar brukar nu för tiden ha minst två rakblad vilket gör rakningen annorlunda jämfört att raka sig med ett klassiskt dubbeleggat rakblad.

Ett särskild sorts rakblad sitter också i de elektriska rakapparaterna, men dessa är inte något man som konsument förväntas byta ut.

Rakbladstål

Rakbladsstål är en speciell typ av rostfritt stål som tagits fram just för att användas i rakblad. Det är martensitiskt, vilket innebär att det är ett mycket hårt stål med rymdcentrerad tetragonal kristallstruktur (BCT). Andelen krom ligger i spannet 12% – 14,5% och mängden kol är circa 0,6%.

Två av de största tillverkarna av rakbladsstål är Jindal Stainless och Mitsubishi Steel., men även här hemma i Sverige finns en mycket viktig producent: Sandvik. Svenskt och japanskt rakbladsstål är så viktigt för giganten Procter & Gambler som äger Gilette att de lyckades få igenom ett undantag för detta stål när USA år 2018 införde skyddstullar för utländkst stål. De lyckades eftersom de kunde visa att det inte fanns någon tillverkare i USA som kunde garantera samma höga kvalité.

Utbytbara rakblad för säkerhetsrakhyvel

Om du har en säkerhetsrakhyvel av den gamla skolan, det vill säga utan kasett, är det är ett dubbelbladigt rakblad du behöver.

Till skillnad från tillverkarna av moderna kasettrakhyvlar är tillverkarna av gamla klassiska säkerhetshyvlar tämligen bra på att hålla sig till en och samma standard, och det samma gäller för tillverkarna av dubbelbladiga rakblad. Detta innebär att de dubbelbladiga rakblad som finns på marknaden brukar passa i de allra flesta klassiska säkerhetshyvlar. Man behöver alltså inte fara runt som en detektiv för att försöka hitta exakt rätt rakblad.

Dubbelbladiga rakblad är inte avsedda för att användas ihop med kasettrakhyvlar, det vill säga den typ av rakhyvel där du inte bara byter ut själva rakbladet utan en hel liten kasett där flera blad sitter monterade i en ”plastlåda”.

Fördelar med att använda dubbelbladigt rakblad istället för flerbladskasett:

  • Enklare att rengöra, vilket påverkar både hygien och rakbladets livslängd
  • Billigare
  • Håller längre
  • Miljövänligare av flera olika anledningar. (Håller längre, kan transporteras mer effektivt eftersom det inte är lika skrymmande som kasetter, enklare att återvinna eftersom det bara består av metall istället för att vara metall inbakad i plast.)

Exempel på populära rakblad från några olika tillverkare

Eftersom dubbelrakblad från olika tillverkare passar i samma rakhyvel kan man köpa dubbelrakblad från flera olika tillverkare och gradvis prova sig fram för att komma fram till vilken sort man föredrar.

Det går inte att peka ut något visst dubbelrakblad som det objektivt bästa rakbladet, eftersom så många personliga faktorer och preferenser spelar in, allt från skäggkvalité till rakningsstil. Generellt rekommenderar vi dock att du köper något av de vassaste rakbladen om du har mycket känslig hud, eftersom känslig hud brukar föredra att man rakar sig med så få drag som möjligt. Exempel på tillverkare som har riktigt vassa rakblad till salu är Feather och Derby.

Dubbelrakblad Merkur Super Platinum

Det här är ett rakblad i rostfritt stål med ytbeläggning av platinum. Det är givetvis ett vasst rakblad, men det ligger längre ned på vasshetsskalan än till exempel Derby och Rijk.

Dubbelrakblad Derby Extra från Derby

Dessa dubbelrakblad kommer från Turkiet och är vassare än Merkur Super Platinum med inte lika vassa som Feather. De består av rostfritt stål med en ytbeläggning av teflon. Ett bra val för den som vill ha ganska vassa rakblad men inte supervassa.

Dubbelrakblad från Rijk

Tillverkat av stål från svenska Sandvik. Ett bra lagomalternativ, eftersom det ligger i mitten på vasshetsskalan. Många svenskar med typiskt skandinaviskt skägg gillar Rijk.

Dubbelrakblad från Feather

Japanska Feather är världsberömda för sina mycket vassa rakblad i rostfritt stål och ytskikt av platinum. Passar för den som har ett mycket motståndskraftigt skägg att raka eller vill ha en extremt nära rakning med minimalt antal drag.

Kasettrakblad

Den absolut vanligaste typen av rakhyvel i Sverige nu för tiden är den som inte har dubbelrakblad utan där man byter ut en hel kasett. Denna typ av rakhyvel kallas för systemrakhyvel. Kasetten består normalt av flera stycken rakblad (mellan 2 och 5 är vanligast), och de sitter fast i en hållare av plast.

Att byta kasett är enkelt och säkert, och risken för att man ska råka skära sig i samband med bytet är mycket låg jämfört med hanteringen av dubbelrakblad. Vissa kasetter har extra funktioner, till exempel en återfuktande strip eller en strip med vårdande aloe-vera.

I det här segmentet är Gillette ett väldigt dominerande varumärke, både i Sverige och globalt. Ett annat exempel på ett stort märke är Wilkinson Sword. (Utanför Europa används varumärket Schick istället för Wilkinson Sword; det rör sig om samma produkter.)

Shavette – en rakkniv där du kan byta ut rakbladet

En shavette kan beskrivas som ett slags mellanting mellan en rakkniv och en säkerhetsrakhyvel. Den är formad som en rakkniv, men bladet är inte fast utan går att byta ut och det är inte något vanligt knivblad utan helt enkelt ett löst rakblad.

Du greppar en shavette på samma vis som en rakkniv, och raktekniken är också mycket lik.

Shavetten är populär bland personer som egentligen vill raka sig med rakkniv men inte vill behöva lägga ned tid och energi på att ta hand om en rakkniv, med rengöring, stegling och så vidare. Med shavetten behöver man inte bry sig lika mycket eftersom man enkelt byter ut rakbladet så snart det inte är tillräckligt vasst längre.

Många barberare använder shavette i sina raksalonger, eftersom de då kan byta rakblad inför varje ny kund.

En shavette är vanligen billig inköp jämfört med en rakkniv, eftersom en bra rakkniv måste ha ett knivblad av hög kvalité som håller i många år trots de olika påfrestningar det utsätts för. Vi rekommenderar dock att man håller sig borta från de allra billigaste shavetterna, eftersom de kan vara väldigt veka och inte heller helt enkla att jobba med, vare sig vad gäller själva rakningen eller när det kommer till rengöring och att byta rakblad. Precis som man väljer rakkniv med omsorg bör man vara petig när man väljer vilken shavette man ska köpa. En alldeles för plastig och lättviktig shavette gör det till exempel svårt att få till en bra rakning eftersom man inte kan låta shavettens egna tyngd göra jobbet utan tvingas pressa själva, vilket lätt leder till att man tar i för hårt och skär sig eller rakar sig hackigt.

Rakblad till shavette

Till en shavette köper man vanligen samma sorts dubbelrakblad som till en klassisk säkerhetsrakhyvel. För vissa modeller behöver man knäcka rakbladet på mitten längs med långsidan innan man sätter in det i shavetten.

Det finns shavetter för både korta och långa blad.